Правильне харчування годуючої мами — меню по місяцях для підвищення лактації

Харчування годуючої мами

Грудне молоко багате білками, вуглеводами, жировими сполуками, вітамінами, мікроелементами та іншими поживними речовинами. Це достаток дістається дитині з материнським організмом. Тому дуже важливо зробити харчування годуючої мами правильним, збалансованим, різноманітним для регулярного поповнення втрат. Раціон необхідно збагачувати основними продуктовими групами: це різноманітні плоди, хлібобулочні вироби, молочні продукти, овочі, м'ясо, жири, риба, ягоди.

Продукти харчування для годуючої жінки

Раціон годуючої мами обов'язково повинен включати:

  • М'ясо — кролятина, телятина, індичка, курка без шкіри. М'ясні страви щодня повинні бути присутніми в харчуванні в тушкованому, запеченому або вареному вигляді.
  • Молочні продукти — сир, ряжанка, кисле молоко, сир, йогурт без добавок, кефір. Бажано їсти їх годує мамі щодня або через день. В молочне заборонено додавати варення, мед або цукор, оскільки це може спровокувати сильне утворення газів.
  • Риба нежирних сортів — судак, тріска, минтай, камбала, хек.
  • Овочі — брокколі, гарбуз, цвітна капуста, ріпка, огірки. Готуйте страви з тушкованих сумішей без додавання масла. Перед самим вживанням в готові овочі додайте трохи рослинного нерафінованої олії.
  • Крупи — з кукурудзи, гречка, рис, вівсянка.
  • Солодощі — галетное печиво, мармелад, пастила, зефір.
  • Жири — вершкове масло, рослинна.
  • Макаронні вироби без яєчних добавок.
  • Горіхи — волоський горіх, мигдаль, фундук в помірних кількостях через дві години після основної трапези.
  • Фрукти — банани, яблука очищені, хурма, абрикоси, гранати, черешня. Такі плоди не рекомендується їсти мамі, що годує на голодний шлунок, а через дві години після основного прийому їжі.
  • Напої — трав'яні чаї з чебрецем, материнкою, м'ятою, мінеральна негазована вода, морси, компоти, відвар шипшини.

Щоденний раціон для збільшення лактації

Харчування годуючої мами має прямий вплив на кількість молока, яке виробляється в її організмі. Якщо ви харчуєтеся неповноцінно, то якість і кількість молока буде страждати від цього. Як же збільшувати лактацію, які їсти страви? Спочатку варто запам'ятати, що щоденний раціон повинен складати 2500 ккал.За двох їсти не слід, необхідно навчитися правильно вибирати їжу.

Щоб поліпшити якісно молоко, щодня включайте в раціон 200 г м'яса або риби, склянка кефіру або молока, 100 г сиру, 30 г твердого сиру, тобто упор в харчуванні повинен бути зроблений на багату білком їжу. Якщо доповнити її фруктами, овочами, цільнозерновим хлібом, то підвищиться лактація, організм буде забезпечений усіма необхідними речовинами. Важливо також дотримуватися правильного питного режиму в харчуванні годуючої мами. За день слід випивати два літри рідини.

Меню для годуючої мами в перший місяць: таблиця

Харчування першого місяця годуючої мами дуже важливо для дитини, оскільки тоді закладається основа його здоров'я. Спочатку дотримувана дієта строга, але поступово в неї включаються нові страви. Вводити їх слід обережно і поступово, щоб встигнути відстежити реакцію малюка на кожен продукт. Одночасно харчування для годуючої матері повинне бути рівноцінним по жирах, білків, вуглеводів, вітамінно-мінеральному складу, кількістю калорій і харчових волокон. Для зручності нижче наведена таблиця, в якій детально описаний раціон першого місяця.

Меню годуючої мами в перший місяць

Харчування для мами, що годує при кольках у дитини має бути збалансованим. У ньому в достатній кількості повинні бути присутніми вуглеводи, білки, вітаміни, жири, мікроелементи. Калорійність харчування становить 2500 ккал, що дозволяє виробляти потрібну кількість молока, і одночасно не зашкодить фігурі матері. Питний режим включає два літри рідини, представленої зеленим і чорним слабким чаєм, питною водою.

При кольках у малюка заборонені годуючим мамам промислові соки, газовані напої, солодкі, солоні і жирні страви. Домашніми соками також не варто занадто захоплюватися. Категорично протипоказані мамі, що годує страви, які провокують підвищене газоутворення: шоколад, бобові, капуста, незбиране молоко, гриби, цибулю і часник.

Овочі годуючим мамам дозволяється їсти тільки в печеному, тушкованому або вареному вигляді і тільки білого або зеленого кольору. Яблука перед вживанням очищаються від шкірки і запікаються в духовці. Молочні продукти варто прибрати з раціону на деякий час, але кефір дозволяється залишити в харчуванні.Повернення їх в раціон має бути поступовим, одночасно потрібно стежити за реакцією немовляти.

Питний режим під час лактації

Для підтримки нормального грудного вигодовування в харчуванні годуючої мами важливо дотримуватися правильного питного режиму. У день слід випивати не менше двох літрів рідини. Відразу після пологів велика кількість води вводити не слід. До початку годування грудьми, коли відбувається вироблення молозива, кількість уживаної рідини обмежується одним літром. Інакше на момент початку вироблення молока його у вас буде в надлишку, що утруднить його відділення.

Від цільного молока годуючим мамам слід відмовитися в харчуванні. У його складі є чужорідні білки, що здатне спровокувати розвиток алергії у малюка. Соки промислові зовсім варто виключити, а домашні вживати в помірних кількостях. У питний режим годуючої мами включайте мінеральну негазовану воду, бульйони, кисле молоко, кефір, ряжанку, йогурти, компоти з сухофруктів, трав'яні настої і відвари.

Що не можна їсти під час годування грудьми?

Годуючим мамам категорично заборонено вживати такі продукти:

  • Випічка солодка і шоколад.
  • Консервовані продукти.
  • Міцна кава і чай.
  • Газовані напої.
  • Напівфабрикати.
  • Хрін, гірчиця.
  • М'які сири, сири з пліснявою.
  • Часник, пекучий перець.
  • Майонез і гострі соуси.
  • Смажене м'ясо, шашлики.
  • Копчені ковбаси.
  • Сало.
  • Какао.
  • Черемша.
  • Ікра минтаю, тріски.
  • Пряна оселедець, кальмари, мідії, восьминоги в соусі та інші рибні делікатеси.

Заборона годуючим мамам на такі продукти обумовлений тим, що вони здатні нашкодити молоку (зробити його сильно солоним, гірким, гострим), спровокувати печію, алергію, коліки у малюка. В цілому при грудному вигодовуванні необхідно стежити за кожним блюдом: то, що одній дитині принесе шкоду, на іншого не вплине. Здуття в животі і коліки можуть викликати брокколі, капуста, квасоля, цибуля, горох, кава, молочні продукти. Горіхи, цитрусові, яйця, шоколад здатні спровокувати алергію, тому перші місяці не варто зловживати цими продуктами.

Пам'ятайте, що спочатку годуючим мамам не варто відмовлятися від усього списку їжі, яка може мати негативний вплив на дитину, інакше вам просто нічого буде їсти.Пробуйте страви, які вам подобаються, в маленьких дозах і одночасно стежте за малюком. Вводите ці страви по черзі, поступово. І якщо, наприклад, після вживання тушкованої капусти у дитини почалося здуття, то виключіть це блюдо хоча б на місяць.

Відео: харчування мами при грудному вигодовуванні — доктор Комаровський

Тема представленого нижче відео — різноманітне харчування жінки. Розповідається про п'ять групах продуктів, які є основою повноцінного раціону. Крім того, доктор розповідає про помилковий розумінні людьми терміна «різноманітне харчування».