Як заварити шипшина для імунітету?

Як заварити шипшина для імунітету?

Плоди цього красивого розоцвітих чагарнику давно відомі як джерело вітамінів, мікроелементного комплексу, ефірних масел і органічних кислот. У холодну пору року, і особливо в період захворюваності на вірусні інфекції, важливо знати, як заварити шипшина для імунітету правильно. Основні властивості напою безпосередньо залежать від способу його приготування, співвідношення води і сировини, додаткових складових.

Шипшина для підвищення імунітету

У розглянутих ягодах міститься величезна кількість аскорбінової кислоти (вітаміну С), навіть лимон і смородина поступаються плодам рослини в даному аспекті. Тому вважається, що шипшина підвищує імунітет і попереджає інфікування вірусами, зміцнюючи захисну систему організму. Крім аскорбінової кислоти, продукт багатий на вітаміни групи В. А і Е, що покращує продукування імунних клітин, інтерферону.

Крім того, відомі деякі сечогінні і жовчогінні властивості ягід, що сприяють швидкому та ефективному очищенню організму від токсинів, що виробляються вірусами, оновленню крові і лімфи.

Приготувати цілющий напій можна кількома способами, розглянемо кращі з них.

Відвар шипшини для імунітету

Під час процесу виготовлення обов'язково потрібно контролювати температуру рідини, щоб зберегти всі корисні властивості продукту.

  1. Нагріти до 80-86 градусів 2 склянки чистої води.
  2. Вимити і розтовкти сухі ягоди шипшини.
  3. Отриману сировину в кількості 2 столових ложок додати в ємність з нагрітою водою і розмішати.
  4. Відразу накрити розчин кришкою і перемістити на водяну баню.
  5. Томити відвар 15-18 хвилин.
  6. Не знімаючи кришки, дати рідини охолонути.
  7. Відфільтрувати розчин, пити по 1-3 чашки в день.

Якщо відвар здається занадто кислим, можна додати в нього мед за смаком.

Зараз у багатьох жінок з'явилася мультиварка, але мало кому відомо, що в ній теж легко приготувати корисний напій.

Рецепт шипшини для підняття імунітету №2:

  1. Плоди вимити, обсушити і дрібно нарізати.
  2. Стакан (близько 150 г) отриманої маси покласти в мультиварку, змішати з 2-4 часточками лимона.
  3. Залити все 2-ма літрами чистої води.
  4. Встановити таймер приладу на 1 годину в режимі «гасіння».
  5. Готовий відвар змішати з натуральним квітковим або гречаним медом і пити по 2-5 склянок на добу.

Сироп шипшини для імунітету

Для приготування густого солодкого напою потрібно виконати такі дії:

  1. Свіжі ягоди (1 кг) акуратно почистити від чашолистків і, по можливості, від насіння.
  2. Масу пропустити через м'ясорубку або подрібнити блендером.
  3. Отриману сировину залити теплою водою (5-ю склянками) і потримати на сильному вогні протягом 10 хвилин.
  4. Після цього додати в розчин 1 кг цукрового піску і, помішуючи, варити 20 хвилин.
  5. Залишити сироп для охолодження, процідити через марлю (1 шар).
  6. Розлити засіб в скляні ємності з щільними кришками.

Такий напій можна приймати в чистому вигляді, по 1 столовій ложці 2 рази в день, або додавати його в чай, трав'яні відвари замість цукру або меду. Крім того, сироп рекомендується розбавляти гарячою водою і пити в якості вітамінного компоту взимку.

Чай із шипшини для зміцнення імунітету

Щоб розчин повністю ввібрав всі корисні властивості плодів, його слід довго наполягати, не менше 7 годин, а краще — 10 або 12.

  1. На дно термоса ємністю 500 мл насипати 1 столову ложку подрібнених сухих ягід.
  2. Залити решту обсягу водою (не окропом) температурою близько 60 градусів.
  3. Закупорити термос і залишити на зазначений час.

Приготований чай можна пити протягом дня в будь-якій кількості.