Алергія на моркву у дорослих, дитину, грудничка, симптоми, лікування

Алергія на моркву, симптоми, лікування

Алергія на моркву — чи можливий такий діагноз, і якщо так, то що слід зробити для попередження розвитку захворювання?

Таке питання в даний час вже не викликає подиву — яскраво-помаранчевий овоч цілком може стати причиною певних проблем зі здоров'ям.

У деяких випадках розвиток алергії на моркву можна заздалегідь припустити, і це допоможе уникнути погіршень в самопочутті.

Причини алергії на моркву

Морква вважається одним з найбільш корисних овочів, її багатий вітамінний склад забезпечує правильний розвиток багатьох органів і попереджає розвиток ряду захворювань.

Але всі корисні властивості моркви можуть бути перекреслені, якщо на неї з'явиться алергічна реакція.

І це цілком можливо, побоюватися розвитку алергії слід тим людям, у яких вже є в анамнезі непереносимість пилку деяких рослин.

Алергічна реакція на моркву відноситься до перехресним видам алергії. і виникає вона у тих, хто страждає від реакції на пилок амброзії. тобто полину, на березу. кульбаба, пирій і ще ряд рослин.

Організм людини в деяких випадках не може відрізнити будова білків моркви від будови пилку і тому розвивається перехресна алергічна реакція.

При даному виді алергії овоч небезпечний тільки в свіжому вигляді — термічна обробка знищує алергенні для організму людини речовини.

Помічено, що частіше за все алергія на моркву виникає, якщо:

  • Є спадкова схильність;
  • Знижується робота імунної системи;
  • Виникає недолік ферментів в організмі;
  • Протікають захворювання органів шлунково-кишкового тракту, при яких проникність слизового шару підвищується;
  • Є дисбактеріоз.

Сира морква небезпечна для дорослих, які страждають від захворювань печінки. Цей овоч, який вживається у великих кількостях, може сприяти переродженню клітин печінки і розвитку гепатоза.

Нерідко алергія на моркву вперше виникає у жінок в період виношування дитини.

Вагітність змінює гормональний фон організму і знижує імунітет, що створює передумови для розвитку непереносимості будь-яких продуктів харчування.

Ще однією причиною алергічної реакції на моркву є індивідуальна непереносимість цього овоча.

В цьому випадку алергія виникає при вживанні і сирої і вареної моркви.

Симптоми алергії на моркву

Симптоми алергічної реакції виникають зазвичай через кілька хвилин після вживання моркви і наростають протягом п'яти-шести годин.

Спочатку дискомфортні відчуття людина починає відчувати в порожнині рота.

До оральним проявам патології відносять:

  1. Печіння губ, слизової оболонки всієї ротової порожнини і мови;
  2. Першіння в горлі;
  3. Набряклість слизових оболонок;
  4. Захриплість.
  • Спазмами в животі і коліками;
  • нудотою;
  • метеоризмом;
  • Розрідженим стільцем.

Не виключається розвиток шкірної симптоматики, при алергії на моркву на тілі з'являються:

  • Пухирі, за зовнішнім виглядом подібні до укусом комах;
  • Мелкоточечная висип;
  • сверблячка;
  • Екзема.

Можлива поява почуття закладеності в грудях, задишки і кашлю.

Особливості симптоматики у грудничка

Морква і страви з неї входять в список першого овочевого прикорму. Але мамам малюків слід знати, що цей овоч здатний викликати алергічну реакцію, тому його введення в раціон малюка має бути обдуманим.

Не слід починати прикорм відразу з великої кількості морквяного пюре, якщо дитині почати давати продукт поступово, то при алергії на нього можна буде обійтися всього лише незначними проявами хвороби.

Ще більшу небезпеку для дітей представляє свіжовичавлений морквяний сік. Всі компоненти в ньому, в тому числі і алергени, знаходяться в концентрованій формі.

Морквяний сік слід давати розведеним навпіл з кип'яченою водою.

Найчастіше у дитини перші зміни зачіпають щоки, вони стають сухими і почервонілими.

На алергени організм крихти реагує і порушеннями з боку нервової системи, які проявляються занепокоєнням, примхливістю, поганим сном.

Алергени моркви призводять до запалення вічко і до розвитку набряклості ясен.

Ці плоди є досить важкими для травної системи, а збільшується навантаження на внутрішні органи не дає їх повністю переробити, що і викликає зміни в організмі.

Особливості симптоматики у дитини

Алергічна реакція на моркву у дітей старше року практично нічим не відрізняється від протікання хвороби у дорослої людини.

Малюк може поскаржитися на печіння і першіння у роті, мама помітить набрякання мови і губ, висип на тілі, приступообразное чхання, кашель.

Алергія не єдине захворювання, яке може спровокувати морквина.Якщо дитина буде їсти цей овоч в необмеженій кількості, то у нього виникне каротинові жовтяниця.

З'являється ця патологія внаслідок того, що клітини печінки не можуть впоратися з підвищеною на них навантаження.

Симптоми жовтяниці подібного виду — це поява жовто-помаранчевої пігментації, вона найчастіше локалізується на слизових оболонка, підошвах і долонях.

Небезпека подібна зміна зовнішності не представляє, але батьки повинні терміново обмежити вживання овоча, так як підвищене навантаження на органи травлення може спровокувати розвиток інших захворювань.

Особливості симптоматики у дорослих

У дорослих непереносимість моркви проявляється більш згладженої симптоматикою у порівнянні з перебігом хвороби у дітей.

Найчастіше алергія виникає на тлі загострення хронічних захворювань органів шлунково-кишкового тракту, особливо це стосується патологій печінки.

Порушення в травленні проявляється:

  • Вагою в шлунку;
  • Запором або навпаки рідким стільцем;
  • Зниженням апетиту;
  • Ентероколіт.

Зміни на шкірі проявляються кропив'янкою, сверблячкою, дерматитами і екземою. Страждає загальне самопочуття, можливий підйом температури, зниження працездатності.

Як діагностувати захворювання

Для того щоб встановити основну причину порушень у здоров'ї, необхідно пройти повне обстеження.

При підозрі на алергію необхідно отримати консультацію лікаря-алерголога, після огляду і збору анамнезу, лікар призначить ряд обов'язкових обстежень.

Аналіз крові призначається в тому випадку, якщо є специфічна реакція імунітету на моркву, результати покажуть наявність білка, що позначається як f31.

При алергії змінюється і концентрація імуноглобулінів з класу LG E. Аналізи будуть достовірними як у гострий період, так і після ліквідації симптомів.

Особливості діагностики хвороби у немовляти.

Помітивши у своєї дитини ознаки алергії, батьки повинні тимчасово вивести з раціону ті продукти, на які імовірно з'явилася специфічна реакція. Не виключенням є і морква.

Зникнення симптомів в більшості випадків вказує на те, що у дитини дійсно була алергічна реакція.

Надалі введення нового продукту потрібно починати поступово, з одного-двох ложечок і обов'язково спостерігаючи за всіма змінами в самопочутті.

До призначення аналізів для визначення алергії у немовляти зазвичай вдаються в тому випадку, якщо реакція повторюється неодноразово.

Відмовлятися від цього не варто, так як виявлення алергену дозволить мамі скорегувати харчування немовляти.

Особливості діагностики хвороби у дитини.

Періодична алергія на моркву у дитини старшого віку є приводом для всебічного обстеження. Дитину варто показати не тільки алерголога, але і імунолога і гастроентеролога.

Часто усунення саме провокують алергічні реакції захворювань дозволяє позбутися від багатьох проблем зі здоров'ям.

Особливості діагностики хвороби у дорослого.

Алергічна реакція на моркву, виникла вперше у дорослої людини, вказує на те, що в організмі не все в порядку.

Крім алерголога, дорослій людині бажано пройти обстеження у терапевта і гастроентеролога. Ці лікарі призначать свої обстеження, за результатами яких підбирається медикаментозне лікування.

Ускладнення, які можливі

Алергічна реакція, яка розвивається при вживанні моркви, не повинна залишитися без уваги. Захворювання може прогресувати, тобто легка симптоматика при вживанні в подальшому цього овоча часто переходить у важку.

Самим грізним ускладненням є анафілактичний шок, запідозрити його розвиток можна по:

  • Утрудненого дихання;
  • Хрипить звуків в грудях;
  • задишки;
  • запаморочення;
  • Падіння артеріального тиску.

Мамам малюків необхідно знати, що при алергії на моркву, у їх діток підвищується ймовірність появи реакції на пилок квітучих рослин в старшому віці.

Щоб знизити ймовірність цього, необхідно морква вивести з раціону, а саму алергію при першому її виникненні пролікувати повністю.

Лікування сучасними препаратами

Перше що необхідно зробити, це повністю відмовитися від моркви. Бажано і не бути присутнім там, де цей овоч росте або де з його використанням, готують страви.

При яскраво вираженій симптоматиці обов'язково і медикаментозне лікування.

Особливості лікування немовлят, дітей.

Медикаментозне лікування немовлятам і дітям молодшого віку обов'язково призначається тільки лікарем.

З антигістамінних препаратів частіше використовують Супрастин, Діазолін, Фенистил, але дозування розраховується в індивідуальному порядку.Додатково також застосовують сорбенти.

Діатез на щічках добре лікує мазь Бепантен, примочки з відваром череди.

Лікування народними методами

Лікарську терапію часто доповнюють і народними методами. При розвитку алергії на моркву використовують:

  1. Трав'яний настій. Готують його з чотирьох частин лопуха, кропиви, кульбаби, двох частин полину, трьох частин листя суниці. Збір в кількості однієї ложки заливається склянкою окропу, він повинен настоюватися ніч. Після проціджування настій випивають за три рази рівними порціями.
  2. Настій кропиви. Молода кропива добре очищає кров і покращує обмін речовин, що необхідно і при алергічних реакціях. Для приготування настою ложку квіток кропиви заливають склянкою окропу. Через 20 хвилин настій проціджують і випивають в теплому вигляді до їжі за 30 хвилин, так потрібно робити три рази за добу.

Нормалізувати діяльність шлунково-кишкового тракту і поліпшити роботу імунітету допомагає мед, розжовування медових стільників, прийом квіткового пилку (на неї теж можлива алергія, тому приймати її потрібно малими порціями і поступово, стежачи за реакцією організму).

При алергічних реакціях корисно і пропивати курсом муміє. А при шкірної висипки у немовлят добре допомагає купання у відварі череди, ромашки.

профілактика

Щоб не допустити повторної реакції на моркву, необхідно повністю відмовитися від її вживання.

При виборі продуктів харчування завжди потрібно вивчати їх склад для того щоб не пропустити зміст навіть самого мінімального кількості морквини.

У більшості випадків алергічна реакція розвивається, навіть якщо овоч є у вареному вигляді. Під забороною знаходиться і морквяний сік.

Для того щоб уникнути розвитку алергії на моркву та інші овочі у дітей потрібно практикувати раціональне введення прикорму, а морквяний сік розбавляти водою.

Не бажано і давати дітям овоч в ті дні, коли він хворіє або порушена робота травної системи.

ЦЕ МОЖЕ БУТИ КОРИСНИМ: