Алергія на шоколад у дітей, фото: як проявляється, основні риси і опис

Алергія на шоколад у дітей

Однією з найбільш поширених різновидів харчової алергії, особливо у дітей, є алергія на шоколад. Це захворювання неспроста вважають самим «образливим», адже шоколад є одним з найулюбленіших ласощів у малюків.

Однак саме визначення — «алергія на шоколад» вважається не зовсім точним. Шоколад є складені кондитерським виробом, що містить безліч різних інгредієнтів, здатних викликати алергічну реакцію у дитини. Що це за компоненти, яким чином вони впливають на дитячий організм, які симптоми «шоколадної алергії» і яке лікування необхідно — розповімо в нашій статті.

Поширена думка, що головною причиною алергії на шоколад є какао — адже це головна складова шоколаду. За встановленим світовим стандартам, в гіркою шоколадній плитці міститься близько 50% цього інгредієнта, в чорній — 40%, у молочній — 35%. Однак, какао-боби до числа алергенів не належать, але ось що містяться в їх складі у великій кількості рослинні жири здатні спровокувати алергію.

Інгредієнти шоколаду, здатні викликати алергічну реакцію:

У складі цього продукту міститься молочний білок, який викликає непереносимість у багатьох дітей.

Реакція організму виникає через несприйняття бобових рослин.

Це білок рослинного походження, який міститься в злакових. Алергія у дітей на нього виникає з введенням каш в прикорм.

Ця речовина має властивість накопичуватися в крові і різко підвищувати артеріальний тиск і рівень цукру в крові. Сприяє надмірного збудження нервової системи.

У цьому мікроелементі потребує кожен людський організм, і дитячий — не виняток. Однак дози його надходження в організм повинні бути дуже маленькими. Велика кількість нікелю несе негативні наслідки для здоров'я немовляти, серед яких алергія — найпростіше з усіх можливих. Цей метал здатний викликати зміни в печінці та нирках, викликати порушення роботи нервової і серцево-судинної системи і т.д.

Пальмова, кокосова або арахісове масло

Масла використовуються виробниками виключно в комерційних цілях, в прагненні здешевити собівартість продукту і збільшити свій прибуток від продажів. З цих масел найбільше небезпечно для малюків арахісове масло.

Не відразу зрозуміло, звідки взявся цей продукт в шоколаді, адже це екзоскелет комах.Насправді все просто, комахи люблять ласувати какао-бобами і знайдуть їх де завгодно. Всеїдні таргани нещадно окупують плантації і ящики з зібраними какао-бобами. З ними, звичайно, борються, однак деякі особини можуть залишитися з продуктами — відокремити боби від комах не так просто. За статистикою, найчастіше саме хітин стає причиною алергії.

Іноді алергія на шоколад у дітей може бути викликана поєднанням двох компонентів. Називають такий різновид захворювання «перехресної алергією». Якщо вживати ці компоненти окремо, симптоми алергії не з'являться. Лікування при такій алергії не потрібно.

Вживання шоколаду сприяє виробленню організмом сератонина — гормону щастя. Здавалося б, що в цьому поганого? Але шкода все-таки є. Сератонин є нейромедіатором запалення. Перевищення цього гормону викликає хвороби кишечника і шлунка. Крім того, він аж ніяк не сприяє появі радості, а, скоріше, перезбуджує нервову систему.

Іноді причини алергії на шоколад можуть критися в інших факторах, таких як

  • нестача ферментів для розщеплення деяких речовин;
  • низький імунітет;
  • ослаблений організм;
  • прийом лікарських препаратів;
  • погана екологія.

Під дією цих факторів організм немовляти може неадекватно реагувати на деякі речовини, які потрапляють до нього з їжею. Алергія є свого роду захистом імунної системи.

Алергічна реакція на шоколад у грудничка зустрічається дуже часто. У його організм алергени потрапляють через материнське молоко, тому жінкам, які годують мамам рекомендується відмовитися від вживання цього продукту на весь період грудного вигодовування.

Набагато складніше ситуація в тому випадку, якщо малюк все-таки спробував ці ласощі прямо. Алергія може з'явитися, навіть якщо малюк з'їв крихітний шматочок. Його організм ще занадто чутливий до складових цих ласощів, і ще не вміє переробляти алергени, тому симптоми з'являються негайно. Як правило, алергія у дітей проявляється у вигляді діатезу. З його зовнішніми ознаками можна ознайомитися, подивившись фото. Симптоми такого стану у грудничка — рясні висипання на тілі, «рум'яні» щоки, а також рідкий стілець, часто із зеленуватим відтінком, болю в животі, метеоризм, сильний кашель, виділення з носа, очей, свербіж шкіри, утворення кірочок на голові.

Лікарі-алергологи застерігають батьків від введення в раціон дитини шоколаду до 5 років. Про появу в меню грудничка цього продукту не може бути й мови!

Якщо такі симптоми з'явилися, слід негайно звернутися до педіатра, щоб призначити необхідне лікування і не допустити ускладнень. Якщо алергічна реакція затягнеться, це може бути чревате появою бронхіальної астми, або астматичного бронхіту.

лікувальні заходи

Лікування алергії знаходиться в компетенції лікаря. Для усунення її симптомів у дітей вживають таких заходів:

  1. Призначення сорбентів. Це такі препарати, як активоване вугілля, Фільтрум або Ентеросгель, що знімають інтоксикацію кишечника.
  2. Усуваємо симптоми дисбактеріозу кишечника. Призначаються мультипробіотики, що містять живі бактерії.
  3. Лікування антигістамінними препаратами. Це може бути Телфаст, Кларитин або Хіфенадин. Ці препарати викликають найменше побічних ефектів, тому користуються великою популярністю.
  4. Повне виключення з раціону алергену;
  5. Дотримання дієти. У раціоні немовляти повинні бути виключені всі потенційно «небезпечні» в цьому сенсі продукти, такі як яскраво-червоні або жовті фрукти і овочі. Мамі, що годує необхідно відмовитися від вживання міцного чаю, кави, какао, солодощів.

Симптоми алергії на шоколад у дітей допоможе усунути купання з трав'яними відварами. Одним з найбільш ефективних вважається відвар череди. У цій рослині міститься багато марганцю, який має антимікробну дію. Купання дитини з використанням відвару череди допомагає зняти свербіж і зменшити роздратування на ніжній шкірі дитини. Можна використовувати і інші трави — звіробій, чистотіл, ромашку, календулу.

профілактика

Основні профілактичні заходи від алергії на шоколад зводяться до наступного: не давайте малюкові це ласощі, зміцнюйте його імунітет, ретельно стежите за його здоров'ям і не запускайте хвороби. Якщо ви мама, яка годує — дотримуйтесь дієти. Пам'ятайте: найкраще лікування — це профілактика. Помітили симптоми — відразу з'ясовуйте причину. Якщо у вашої дитини проявляється алергія на шоколад, не варто турбуватися з цього приводу, навпаки, виключивши з раціону цей продукт, ви зайвий раз убезпечите його від шкідливих барвників, всіляких добавок і ароматизаторів.

(Немає голосів, будьте першим)