Алергія на вино: симптоми і причини виникнення

Чому алергія на червоне вино?

Все більше людей стали помічати, що у них проявляється алергія на вино після застілля, особливо на червоне, і її симптоми стають справжньою перешкодою. Мало хто знає, що простий келих вина здатний викликати раптовий відтік, почервоніння шкіри, риніт і свербіж. Сьогодні за статистикою у кожного четвертого незалежно від статі і стану здоров'я зустрічається таке захворювання, як алергія на вино. Але чому це відбувається, вони не здогадуються.

Причини алергічних реакцій на винні вироби

Вино може викликати алергічну реакцію

Не можна сказати, що всі види вин можуть викликати алергію. Високоякісне вино без сторонніх домішок і барвників дуже рідко може викликати якісь негативні реакції з боку імунної системи. Однак добути цю жадану пляшку натурального вина, яка не була б зневажений різного роду добавками і консервантами дуже складно, адже виробники стали вкрай недобросовісно ставиться до споживача, думаючи тільки про популярність товару. В червоне вино часто додають різні домішки. Тому серед усіх міцних напоїв саме воно і є алергеном № 1.

Фактори, які впливають на прояви алергії

  1. Добавки та барвники не завжди стають винуватцями того, що у людини виникає алергія на вино. Виноград, який використовується для створення цього напою, також удобрюються хімікатами, щоб він краще ріс, зберігався і менше піддавався різним хворобам. Підвищена чутливість організму до таких факторів може викликати симптоми алергії. Реакція виникне, коли у пацієнта є банальна алергія на що становить напою — виноград. Тим, у кого є алергічні реакції на горіхи, також потрібно бути напоготові, адже в червоному вині можуть перебувати горіхові смакові добавки. Перед вживанням цього напою потрібно вкрай уважно ознайомитися з його складом;

Алергія на алкоголь

  • У молодих винних напоях іноді присутня невелика доза винної цвіли. Виявити її наявність за смаком, ароматом або без спеціалізованих приладів неможливо. Цвіль переважно знаходиться в червоних винах, і потрапляючи в організм, викликає все поширені симптоми алергії;
  • Крім винної цвіли, симптоми алергії може викликати присутній в напої осину отруту. Для деяких цей алерген несе смертельну загрозу. Коли відбувається процес приготування вина, оси можуть потрапити під прес, а потім непомітно і в самі пляшки. Однак це стосується більше до молодих вин, адже при тривалому зберіганні напою, отрута втрачає свої властивості;
  • Що міститься в спиртних напоях етанол самостійним алергеном не є. Але він може розширити судини людини, який під час прийнятого алкоголю закушує такими продуктами, як риба, горіхи, сир, фрукти і т.д. Цей процес посилює симптоматику алергії. Щоб убезпечити себе, краще відмовитися від одночасного вживання алкоголю з продуктами-алергенами, та й від алкоголю зовсім.
  • до змісту ↑

    Симптоми і способи позбавлення від алергії

    Передозування зі спиртним і симптоми алергії на вино між собою не схожі, і переплутати їх дуже важко. Під час алергічної реакції після вжитого келиха вина (переважно червоного) у людини з'являються:

    • Червоні плями на обличчі;
    • набряки;
    • Жар (можливо в конкретних частинах тіла);
    • Бульбашкова висип або кропив'янка;
    • Нежить і т.д.

    Деякі з них проявляють себе практично миттєво, інші — після закінчення 30-60 хв. Рідко людина-алергік може відчувати більш серйозні симптоми: набряк Квінке, судоми, задуха, нудота і блювотний рефлекс, знижений артеріальний тиск.

    Деякі симптоми алергії люди плутають з передозуванням спиртними напоями. Але варто враховувати, що сильне сп'яніння супроводжується головним болем, загальною слабкістю, тахікардією, підвищенням артеріального тиску, і наступають ці симптоми через 3-4 години після випивки. Проходять вони самостійно, а ось алергію потрібно лікувати, щоб не погіршити ситуацію.

    Лікування проводиться в залежності від виниклих симптомів. Якщо пацієнту після келиха вина стало важко дихати, з'явилися судоми і набряки, тоді необхідно моментально викликати «швидку», так як це загрожує летальним результатом. Займатися самолікуванням при таких серйозних симптомах не можна. Єдина річ, яка може допомогти цій людині, це інгаляція лікарськими засобами «Атровен» і «Беротек» з використанням небулайзера, якщо є така можливість.

    Якщо після прийому вина з'явилася шкірний висип і свербіж, то слід промити шлунок, попередньо викликавши у себе блювоту, щоб позбутися від залишків алкоголю. Після чого слід протягом тижня утримуватися від будь-яких продуктів, які можуть викликати алергічну реакцію і виключити вживання алкоголю.

    Алергік повинен з максимальною обережністю ставитися не тільки до винних напоїв, а й до алкоголю в цілому.

    Коли такі симптоми, як свербіж, нежить і висип стають постійними супутниками спожитого алкоголю, то це вже тривожний дзвіночок. Людині необхідно раз і назавжди припинити вживати міцні напої або звернеться за допомогою до лікаря-алерголога, який зможе провести необхідне обстеження. Адже може бути і таке, що пацієнт відчуває дискомфорт лише після певних сортів вина. Тоді лікар зможе пояснити всі нюанси і розписати для людини допустиму дозу алкоголю.

    Як зробити прийом алкоголю безпечним для здоров'я

    Відмовтеся від червоного вина при алергії

    Якщо помічена небезпечна реакція після вживання того чи іншого сорту вина, то від нього потрібно відмовитися зовсім. Краще обмежити себе у вживанні будь-яких видів червоного вина для власної безпеки. Це відноситься і до різних коктейлів, склад яких включає в себе червоне вино.

    Щоб алергія на вино не давала про себе знати, не змішуйте його з продуктами-алергенами. Щоб звану вечерю пройшов на найвищому рівні, віддайте свою перевагу білим або шампанським винам хороших сортів, так як вони менш агресивні по відношенню до імунної системи. Ну а якщо вже сильно хочеться чогось червоненького, то придбайте пляшку хорошого і витриманого вина.

    Перед торжеством деякі люди не бояться вживати антигістамінні лікарські засоби, але лікарі проти такої «страховки», адже безліч препаратів не сумісні з алкоголем.