Алергія на яблука у дітей і дорослих

Алергія на яблука — коли заборонений плід зовсім солодкий

Що є причиною такого явища, як алергія на яблука, як його можна уникнути? У чому особливості прояву захворювання у людей різного віку?

Про корисність яблук ніхто сперечатися не буде. Цікаві вони високим вмістом різноманітних вітамінів, мікроелементів, фруктози і клітковини. Вітамін С зміцнює імунітет, калій сприяє нормальній роботі ендокринної системи, серця, судин та нирок. Яблука покращують роботу травної системи, сприяють здоровому апетиту.

В яких формах зустрічається яблуко:

  • свіжий фрукт,
  • сухофрукти,
  • масло,
  • оцет, сидр,
  • приготовані (мочені, квашені, печені, консервовані, повидло і т.п.)
  • магазинні продукти (соки, пюре, цукерки. йогурти),
  • яблуко не є поширеним інгредієнтом в косметичних засобів, про днако використовується в деяких гігієнічних продуктах — гелі для душу, мило і шампуні.

Причини і фактори виникнення алергії на яблука

Така реакція зустрічається досить рідко. Найчастіше вона проявляється не як самостійна алергія, а як наслідок іншої реакції на інший часто зустрічається алерген: наприклад, на пилок квітучих рослин.

Існує кілька причин, здатних спровокувати алергію:

  • індивідуальна гіперчутливість до білків, що входять до складу плода.
  • Реакція на хімікати. якими обробляють плоди для кращого збереження, також фрукти можуть покривати спеціальним воском. Також під час сушки сухофрукти обробляють діоксидом сірки.
  • алергія на консерванти і барвники, що входять до складу магазинних продуктів.
  • перехресна реактивність .

Одним з найважливіших факторів називають генетичну схильність. Передається у спадок не сама алергія, а підвищена схильність до її виникнення.

Наприклад, якщо для матері або батька яблуко — алерген, то ймовірність появи реакції на яблука у дитини зростає наполовину. Якщо ж алергічні явища мають місце в обох батьків, то ризик прояву подібної реакції у дитини зростає до вісімдесяти відсотків.

Ще одним фактором ризику є професійний. Імовірність виникнення алергії зростає, якщо ви працюєте в яблуневих садах або продуктовому магазині у відділі фруктів.

Яблуко найчастіше бере участь в харчових алергічних реакціях у підлітків і дорослих. При цьому жінки страждають в 2 рази частіше, ніж чоловіки.

Зелені, жовті і червоні яблука

У магазинах слід уважно вибирати фрукти: непоказні і червиві зазвичай корисніше на перший вид блискучих і яскравих

Фахівці довели, що вміст алергенів в яблуці залежить від багатьох факторів, головними з яких є сорт, час збору врожаю і умови зберігання (дивіться нижче).

Шкірка червоних яблук, як і інших корисних фруктів, овочів і ягід, містить фарбувальні пігменти — каротиноїди, антоціани. Вони також можуть викликати алергічну реакцію, однак вона зустрічається дуже рідко.

Зелені яблука традиційно вважаються менш алергенними.

Алергія на сухофрукти, компот і печені яблука

Така алергія зустрічається значно рідше, ніж реакція на свіжі яблука. Причина в тому, що при термообробці відбувається руйнування алергенних білків, що входять до складу яблука. Але при індивідуальній непереносимості речовин яблука, ймовірність виникнення алергії зберігається.

Те ж саме можна сказати і про алергію на компот з яблук. В цьому випадку, зменшити ймовірність реакції можна, зваривши компот з очищених від шкірки фруктів

Алергія на яблучний оцет і сидр

Незважаючи на те, що яблучний оцет часто використовують для боротьби з алергією, реакцію може викликати і він сам

Іноді у людей, у яких немає алергії на яблука, виявляється гіперчутливість до сидру або яблучного оцту. Обидва продукти виробляються шляхом ферментації.

Алергічна реакція в цьому випадку може бути викликана дріжджовими грибами, які входять до складу цих продуктів.

Крім того, в складі сидру в процесі виробництва часто з'являються сульфіти, які також можуть викликати алергію.

Симптоми такої гіперчутливості аналогічні звичайним проявам харчової алергії.

Алергія на яблучний сік

Зазвичай магазинні соки проходять пастеризацію, яка руйнує більшу частину алергенів, тому багато людей з алергією на яблука не відчувають ніякої реакції при вживанні соку.

Однак, соки, що включають в себе яблуко, можуть відрізнятися за складом. Крім концентрату яблучного соку виробники часто додають натуральні і штучні ароматизатори, їх соки.

Нерідко до складу яблучного соку включають багатий вітамінами концентрат вишні ацероли.Він також може викликати алергічну реакцію.

Деякі натуральні ароматизатори зроблені на основі пшениці або сої. які є досить сильними харчовими алергенами.

Тому, якщо у вас немає алергії на яблука, але реакція проявляється, коли ви п'єте яблучний сік, швидше за все у вас алергія на один з доданих компонентів.

Відео від «Формули якості»: чи всі яблука корисні?

Наступні білки були охарактеризовані як алергенів:

  1. Mal d 1 — термолабільних білок, гомолог основного білка-алергену берези Bet v 1. Входить до складу м'якоті. Практично повністю руйнується при невеликому нагріванні.
  2. Mal d 2 — тауматин-подібний білок. Входить до складу м'якоті.
  3. Mal d 3 — білок-переносник ліпідів, незначний алерген. Знаходиться тільки в шкірці
  4. Mal d 4 — профілін, головний алерген.
  5. Гомолог Bet v 6, пов'язаний з харчовими продуктами.

Було описано декілька інших передбачуваних алергенів (ізофлавони редуктази, глицеральдегид-3-фосфат-дегідрогенази).

Шкірка яблук, як і інших фруктів сімейства Рожеві, більш аллергенна, ніж м'якоть.

Цікаво відзначити, що білки Mal d 1 і Mal d 2 і їх гомологи були виявлені і в пилку рослин сімейства Рожеві. Хоча ймовірність виникнення алергії на пилок яблуні невисока, такі випадки зустрічаються в медичній практиці.

Різні сорти містять різну кількість білків-алергенів. В результаті досліджень було виявлено, що деякі різновиди яблук є більш алергенними (Granny Smith, Golden Delicious), в той час як інші (Глостер, Боскопе) провокують симптоми помірної тяжкості.

Алергенність яблука залежить від сорту, стиглості і терміну зберігання. Наприклад, рівень вмісту білка Mal d 1 значно підвищується під час дозрівання і зберігання.

Крім того, яблука в магазинах мають більш високу кількість алергенів, ніж свіжозірвані фрукти. Також впливають умови зберігання — температура і вологість.

Білок Mal d 2 проявляє високу стійкість до термообробки та його структура залишається незмінною після двох годин в шлунку і подальшого перетравлення в дванадцятипалій кишці, а отже, може провокувати алергічні реакції.

Білок-переносник ліпідів (БПЛ) — Mal d 3 — також в різних кількостях міститься різних сортах яблук, переважно в шкірці.Крім того, рівень його змісту залежить від положення плода, що росте на дереві, зрілості, умов зберігання і сорту рослини. Найвищий відсоток вмісту цього білка-алергену спостерігається в зрілих, свіжих, добірних плодах.

Кількість білка-переносника ліпідів зменшується під час зберігання яблук.

Цей алерген є надзвичайно стабільним, він не руйнується при термічній обробці і в шлунково-кишковому тракті.

перехресна алергія

Найбільш неприємним фактом є те, що речовини, які можуть викликати алергію на яблука, є і в інших продуктах. Це явище носить назву перехресної алергії.

Спостерігається велика перехресна реактивність між різними представниками сімейства Рожеві.