Часник — корисні властивості і протипоказання

Корисні властивості і шкода продуктів

16 Жовтень 2012 kanalie

Часник — овоч, про користь якого знають всі. Практично не залишилося тих, хто не знає про те, наскільки він корисний і як добре впливає на наш організм. Всі знають, що часник один із найдієвіших засобів для лікування та профілактики простудних захворювань і що він зміцнює імунітет. Однак у нього є і маса інших достоїнств, які, на жаль, більшості невідомі. Якщо не всі корисні властивості часнику відомі громадськості, то про його негативний вплив на організм багато хто взагалі не чули. Якщо про шкоду часнику і заходить мова, то згадується гострий смак або запах, який залишається в роті після вживання цього овоча.

У статті, яку ми пропонуємо вашій увазі, ми хочемо ознайомити з вас з найбільш повним списком як корисних властивостей часнику, так і шкоди, який він може принести організму.

Часник вважається біоактивної добавкою через речовин, які входять до його складу. У цьому полягає як його користь, так і шкоду. До того ж в часнику знаходиться певна кількість токсичних речовин, тому вживати його потрібно помірно.

Часник — корисні властивості і нервова система

Почнемо з того, що в часнику міститься вітамін В1, або як його ще називають — тіамін. Тіамін — речовина, яка життєво необхідно для нормального функціонування нервової системи, так як він сприяє переробці глюкози і забезпечує енергетичні процеси в клітинах, що робить його подвійно корисним для нашого організму. Однак тіамін має властивість руйнуватися при попаданні на світло і при обробці високими температурами. Природа подбала про природну захист часнику від шкідливого впливу навколишнього середовища, забезпечивши його щільними плівками, від яких часник покладається очищати перед тим, як використовувати. Для того щоб уникнути випаровування вітамінів, що містяться в овочі, його рекомендують вживати в сирому вигляді. В цьому випадку організм отримає повний комплекс речовин, який йому так необхідний.

Фото квітучого часнику:

Часник — корисні властивості і інфекційні захворювання

Найбільш відоме властивість часнику — це профілактика і допомогу в лікуванні ГРВІ або простудних захворювань.Це властивість властива часнику завдяки набору речовин, таких як: ефірні масла, рослинні агенти, фітонциди, які знищують віруси і хвороботворні бактерії.

Дуже важливий рада, до якого варто прислухатися полягає в тому, що часник зможе запобігти різні кишкові інфекції, якщо ви раптом вживайте неякісну їжу або вип'єте неочищену воду. У продуктах може міститися безліч паразитів та інфекцій, що викликають кишкові хвороби, а часник, завдяки своєму антисептичному властивості, знижує ризик ними захворіти. Перед прийомом сумнівною їжі або води з'їжте зубчик часнику, щоб запобігти несприятливі наслідки.

Знову ж таки, в якості профілактики ГРВІ раніше використовували часниковий сік, його закопували в ніс. Однак через те, що він подразнює слизову оболонку, це засіб вийшов з моди.

Часник — користь для суглобів і печінки

У часнику міститься багато сірки. Саме через вміст сірковмісних речовин, таких як алліцин, і обумовлений цей особливий запах часнику. Сірка допомагає синтезувати метіонін — амінокислоту, потужний гепатопротектор, до того ж вона сприяє нормальній роботі хрящів в суглобах. Саме через це часник всіляко рекомендують хворим гепатоз і артритом.

Часник і травлення

Часник застосовують в кулінарії як добавку до тяжких і жирних страв, які складно перетравлювати. Він сприяє стимуляції виділення жовчі.

Часник — загальнозміцнюючу дію

У складі часнику багато хрому, заліза, магнію, міді, миш'яку, вітаміну С і бета-каротину. Це справжній вітамінний коктейль, необхідний організму в осінньо-весняний період, який нас ними не балує.

Часник вкрай корисний людям з підвищеним тиском. У нього є властивість розширювати судини і таким чином знижувати тиск.

Але врахуйте, що часник — це не панацея від хвороб. Він є відмінною підмогою в боротьбі із захворюваннями і є просто дуже корисним і поживним продуктом.

Часник — профілактика інсульту і інфаркту

Корисні речовини в часнику допомагають знизити ризик утворення тромбів тим, що роблять кров менш в'язкою. Саме тому його вважають хорошим засобом для профілактики таких захворювань як інсульт та інфаркт.

Здатність речовин, які містяться в часнику, знижувати ймовірність утворення тромбів в судинах, була перевірена безліччю досліджень, які підтвердили це.

Вважається, що алліцин, що входить до складу часнику потужний антиоксидант, допомагає знизити рівень холестерину в крові.

Часник — корисні властивості для чоловіків

Речовини, що містяться в часнику, розширюють судини і посилюють кровообіг. Таким чином, часник позитивно впливає на чоловічу потенцію і чоловікам рекомендується внести його в свій раціон харчування.

Як позбутися від запаху часнику?

Для того щоб прогнати з рота запах, який залишається після вживання часнику, можна пожувати часточки лимона. петрушку або шматочок кореня селери, або ж прополоскати рот молоком, яке добре вбиває сторонні неприємні запахи.

Натерши руки сіллю і гарненько ополоснув їх в теплій воді ви зможете позбутися від запаху часнику, який пристав до рук.

Часник — протипоказання і шкода

Часник, корисні властивості якого ми розглянули, може бути і небезпечний!

Про шкоду часнику багато хто знає тільки те, що після нього залишається неприємний запах. Однак це далеко не єдиний шкоду, яку цей продукт може завдати організму.

Ось деякі хвороби, при яких часник вживати не рекомендується: захворювання нирок, шлунково-кишкового тракту, 12-палої кишки, виразкова хвороба шлунка та гастрит.

Так само часник не рекомендується при вагітності.

При наявності у людини цих хвороб часник може значно погіршити ситуацію.

Також часник протипоказаний тим, хто сидить на дієті або обмежує себе в їжі, так як він стимулює апетит.

Часник може спровокувати приступ епілепсії.

У Стенфорді було проведено дослідження, на якому одноголосно було вирішено, що часник містить в собі отруйні речовини. Роберт Бек — лікар, виготовляв обладнання з зворотного біологічного зв'язком. Він порівняв часник з диметилсульфоксидом. Як і диметилсульфоксид, часник при попаданні на шкіру відразу проникає в неї, що дозволяє отруйних речовин, що містяться в часнику швидко і безперешкодно проникати в ваш організм, викликаючи неуважність, головний біль і неуважність. Якщо ви хочете переконатися в цьому, то поставте досвід.Якщо у кого-то з ваших друзів або знайомих будуть проявлятися подібні симптоми, то порадьте їм перестати їсти часник і незабаром ви побачите, як їх стан поступово покращується.

Як вибрати часник

Часник найкраще вживати в сирому вигляді, так як при термічній обробці він втрачає практично всі свої корисні властивості. Існує помилкова думка, що чим менше розмір головки часнику, тим різкіший смак він має. Насправді, чим менше головка часнику, тим у нього приємніше смак.

Коли ви будете вибирати часник, переконайтеся в тому, що він досить твердий і сухий. Злегка стисніть його і якщо ви відчуєте, що він приминається під вашими пальцями, значить він неякісний.

Коли часник починає гнити, він стає вологим, тому якщо ви відчули цю вологість — відразу відкладайте в сторону неякісний плід.

Часник можна зривати раніше визначеного терміну, інакше він буде вкрай швидко псуватися. На жаль, в наших магазинах багато неякісної продукції.

Якщо ви купуєте часник для вживання його в їжу, то простежте, щоб його зубчики не почали проростати. У таких плодах дуже мало вітамінів і корисних речовин і для профілактики простудних захворювань і ГРВІ він, відповідно, вже не годиться. Однак саме такий плід потрібен вам, якщо ви маєте намір посадити часник.

Як правильно зберігати часник

Зберігання часнику вимагає особливої ​​уваги, так як він досить швидко псується і набуває чорний відтінок. Для того щоб не допустити цього потрібно дотримуватися наступних рекомендацій.

Часник треба зберігати подалі від джерел світла, в сухому і бажано добре провітрюваному місці. Важливо й те, що місце для зберігання часнику має бути досить прохолодним, але не зберігайте часник в холодильнику. У ньому він буде швидко загнивати через вогкість.

Корисні властивості часнику великі й багатогранні. Однак пам'ятайте, що міра хороша у всьому, в тому числі і у вживанні настільки корисного продукту як часник.

Додаткову інформацію про користь і шкоду часнику можна дізнатися з наступного відеоролика: