Ізюм при панкреатиті

Чи можна їсти родзинки при панкреатиті?

Серед всіх видів сухофруктів, родзинки користується найбільшою популярністю. У ягодах зберігається 70% вітамінів і 100% мікроелементів, що містяться в свіжому винограді. Ізюм рекомендують вживати при недокрів'ї, захворюваннях нирок і шлунково-кишкового тракту, лихоманці, а також спортсменам і чоловікам зі зниженим лібідо.

Вживання в гостру фазу

Гостра фаза панкреатиту супроводжується запаленням і розкладанням тканин підшлункової залози. У цей період особливу увагу необхідно приділити харчуванню. Дієта — основна складова лікування гострого панкреатиту. Протягом перших днів показано лікувальне голодування. Екскреторнафункція залози повинна бути зведена до мінімуму.

При панкреатиті в гострій фазі родзинки варто виключити з раціону. Він містять значну кількість простих вуглеводів (цукру) (60 грам на 100 грам продукту). Вживання родзинок перевантажує інсуліновий апарат підшлункової залози. Високий вміст клітковини в продукті (в 100 г родзинок міститься 15% добової норми споживання) може стати причиною діареї, підвищеного газоутворення, метеоризму.

При панкреатиті в гострій формі родзинки не допускається вживати, однак можна його додавати в якості одного з компонентів компоту.

Напій готують із сухофруктів: яблук, кураги, чорносливу, родзинок, груші без додавання цукру. Всі інгредієнти подрібнюються і заливаються окропом. Перед вживанням настій необхідно процідити. Такий напій заповнить енергію і підтримає водно-сольовий баланс виснаженого організму.

Кількість родзинок, допустимий до вживання в період гострої фази панкреатиту, визначається в індивідуальному порядку.

фаза ремісії

У період ремісії значно розширюється діапазон дозволених до вживання продуктів. Лікарі рекомендують використовувати родзинки для приготування будь-яких страв в рамках дієти №5.

Лікування, при панкреатиті в стадії ремісії, спрямоване на запобігання рецидивів і відновлення організму. Ізюм сприятливо впливає на організм, завдяки вмісту в ньому вітамінів і мікроелементів:

  • олеановая кислота сприяє зміцненню імунітету і захищає клітини від вільних радикалів;
  • бор сприяє нормальному засвоєнню кальцію, що є профілактикою остеопорозу та остеохондрозу;
  • йод сприяє нормальній роботі щитовидної залози;
  • магній і калій сприяють зміцненню міокард, сприятливо впливають на роботу серця.

Споживання висушеного винограду сприяє нормалізації стільця, збагачення організму антиоксидантами, а також надає тонізуючу дію.

Дієта при панкреатиті заснована на дотриманні принципів поміркованості та регулярності. Перевага віддається перетертої їжі, приготовленої на пару. Ізюм гармонійно впишеться в раціон хворого панкреатитом в якості одного з інгредієнтів при приготуванні плову, каші, пудингу, сирної запіканки, желе, киселів або компотів. Вживати сухофрукти при панкреатиті краще в обробленому вигляді. У невеликих кількостях допустимо вживання сирого родзинок як десерт. Жменя ласощі, з'їдена в якості полудня, наситить організм вітамінами і мікроелементами.

Людям з надмірною масою тіла, ожирінням, цукровим діабетом не варто забувати про те, що родзинки є висококалорійним продуктом (в залежності від сорту до 300ккал / 100г). Рекомендована добова норма споживання при панкреатиті в стадії ремісії — 50 грам.
Панкреатит — підступне захворювання. Спровокувати загострення може безліч чинників. Хворим з таким діагнозом не варто нехтувати режимом харчування і рекомендаціями гастроентеролога.

Автор. Біла Світлана Геннадіївна,
спеціально для сайту Moizhivot.ru

Відео про корисні властивості родзинок

Гастроентерологи в вашому місті